Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Σινάπι (Sinapis)


Οικογένεια: Σταυρανθή / Κραμβοειδή (Cruciferae/Brassicaceae)
Γένος: Σινάπι (Sinapis)
Κοινό όνομα: Σινάπι, βρούβα, λαψανίδα, ραπανόβρουβα.
Εποχή σποράς: Ιανουάριος και Σεπτέμβριος σε ηλιόλουστα σημεία
Αποστάσεις σποράς: 15-30 εκ. ανάλογα με το είδος
Είδος χώματος: γόνιμο σε άζωτο με καλό αερισμό
Ωρίμανση: 120-180 ημέρες ανάλογα με την ποικιλία

Πότισμα: μέτριο, όποτε δηλαδή στεγνώνουν τα πρώτα 3εκ. του χώματος.
Αποφεύγουμε να ποτίζουμε τις κεφαλές (όταν ωριμάσουν) από πάνω, προτιμότερο είναι στο κάτω μέρος ή γύρω από το φυτό.

Ασθένειες και εχθροί: δεν έχει ιδιαίτερους εχθρούς ή ευαισθησίες ενώ παλιότερα χρησιμοποιούνταν και ως ζιζανιοαπωθητικό. Μόνος κίνδυνος είναι η σήψη της ρίζας του από το υπερβολικό πότισμα ή την υγρασία.

Γνωστές ποικιλίες: Το λευκό σινάπι (Sinapis alba), το Sinapis arvensis που στην Ελλάδα είναι αυτοφυές γνωστό με τα ονόματα βρούβα, λαψάνα ή αγριοσινάπι, το Sinapis nigra ή μαύρη μουστάρδα και το Brassica juncea ή καφέ μουστάρδα.

Σπέρνεται στο τέλος του καλοκαιριού σε προετοιμασμένες πρασιές και μαζεύεται όλο το χειμώνα. Στην Ελλάδα μπορεί να σπαρθεί τον Οκτώβριο για χόρτο και την Άνοιξη για σπόρο.

Σπέρνεται στα πεταχτά μαζί με άλλα λαχανικά όπως π.χ. τα παντζάρια. Σήμερα καλλιεργούν το σινάπι στους λαχανόκηπους μόνο για τα τρυφερά φύλλα τους που γίνονται πολύ νόστιμα βραστά με λαδόξυδο. Επίσης μαγειρεύεται με κρέας.


Το σινάπι έχει πολύ πλούσιο ριζικό σύστημα που φθάνει σε βάθος και αμέτρητα μικρά επιφανειακά ριζίδια, που σπάνε το έδαφος και το κάνουν πορώδες και αφράτο.
Παράγει μεγάλο όγκο χλωρής μάζας πολύ γρήγορα. Έτσι έχουμε πλούσια φυτική ύλη πρώτης ποιότητας για εδαφοκάλυψη, για χλωρή λίπανση ή για το κομπόστ. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το κόψουμε την εποχή της ανθοφορίας.
Επίσης, όταν κοπεί στην άνθηση και ενσωματωθεί, εξυγιαίνει το έδαφος από τους νηματώδεις και τα σιδεροσκούληκα.
Καλλιεργείται για χλωρή λίπανση μετά από απαιτητικές καλλιέργειες που εξαντλούν το έδαφος.
Καταπνίγει τα ζιζάνια! Σπέρνουμε πυκνά και το κόβουμε μικρό, όταν φτάσει στα 10 εκ. ύψος, για να μην ξαναβλαστήσει. Έτσι το έδαφος μένει καθαρό και αφράτο για να φυτέψουμε ό,τι θέλουμε.
Ως συντροφική καλλιέργεια με όλα τα κηπευτικά απωθεί τα σαλιγκάρια!

Το σινάπι έχει πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και εκτός από τη γνωστή μουστάρδα χρησιμοποιείται ως αφέψημα, ζωμός, αλεύρι, λάδι (σιναπόλαδο), έγχυμα, κατάπλασμα κ.ά .
Οι σπόροι της μουστάρδας έχουν μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Έλεγχος των συμπτωμάτων του άσθματος, Προστασία από τον καρκίνο του γαστρεντερικού, Ανακουφίζει από ρευματικούς, αρθριτικούς και μυϊκούς πόνους, Μειώνει τη χοληστερόλη, Ευνοεί την ανάπτυξη των μαλλιών, Βοηθάει στη μείωση της δυσκοιλιότητας, Καταπολεμάει τις λοιμώξεις του δέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου