Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Κυκλάμινο



Υπάρχουν δύο ειδών κυκλάμινα. Τα άγρια κυκλάμινα που ευδοκιμούν σε όλες τις περιοχές  στη χώρα μας και τα γνωστά κυκλάμινα που πωλούνται στα ανθοπωλεία και στα φυτώρια ως γλαστρικό φυτό.
Τα άγρια κυκλάμινα έχουν λευκό ή ανοικτό ροζ χρώμα με σκούρο ροζ στεφάνι στη βάση των πετάλων τους ενώ τα κυκλάμινα των φυτωρίων είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από το λευκό μέχρι το μωβ. Τα φύλλα τους είναι σκούρα πράσινα, σε σχήμα καρδιάς, και συνήθως έχουν γραμμές από γκρι ή ασημένιο χρώμα.

Είναι ένα νανο-χαμηλό φυτό, πολυετές, βολβώδες με πλατυσμένο κονδυλόμορφο βλαστό που έχει έρπουσες ρίζες και ανθίζει από το Νοέμβριο έως τα τέλη Ιανουαρίου ενώ στη φύση η ανθοφορία αρχίζει από το Σεπτέμβριο και διαρκεί περίπου μέχρι το Δεκέμβριο.  

Τα κυκλάμινα είναι σχετικά απαιτητικά φυτά. Μισούν τη ζέστη κι έχουν ανάγκη από υγρασία.
Ιδανική περίοδος για να τα φυτέψουμε είναι οι αρχές του φθινοπώρου.
Το κυκλάμινο δεν "αγαπάει" ιδιαίτερα τη ζέστη γι' αυτό και είναι προτιμότερο να το φυτεύουμε σε ημισκιερά σημεία του κήπου μας.

Πότισμα:
Το κυκλάμινο δε χρειάζεται υπερβολές στο πότισμα – πάντως αυτό πρέπει να γίνεται τακτικά και το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση ώστε να μη σαπίσουν οι ρίζες του. Εξ' ου και προσέχουμε πολύ να μη λιμνάζει το νερό στο σημείο που το έχουμε φυτέψει – στο χώμα ή τη γλάστρα.

Λίπανση:
Καλό είναι το κυκλάμινο να λιπαίνεται μία φορά την εβδομάδα με το ειδικό υγρό λίπασμα γι' ανθοφόρα που πωλείται στα εξειδικευμένα καταστήματα.
Φροντίζουμε ν' αφαιρούμε τακτικά τα μαραμένα άνθη του καθώς με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την ανθοφορία του.

Ανθοφορία:
Το κυκλάμινο στην "ελεύθερη" εκδοχή του, ως αγριολούλουδο, ανθίζει το φθινόπωρο ενώ στην "εξημερωμένη", στον κήπο μας δηλαδή, κυρίως το χειμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου