Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Σινάπι (Sinapis)


Οικογένεια: Σταυρανθή / Κραμβοειδή (Cruciferae/Brassicaceae)
Γένος: Σινάπι (Sinapis)
Κοινό όνομα: Σινάπι, βρούβα, λαψανίδα, ραπανόβρουβα.
Εποχή σποράς: Ιανουάριος και Σεπτέμβριος σε ηλιόλουστα σημεία
Αποστάσεις σποράς: 15-30 εκ. ανάλογα με το είδος
Είδος χώματος: γόνιμο σε άζωτο με καλό αερισμό
Ωρίμανση: 120-180 ημέρες ανάλογα με την ποικιλία

Πότισμα: μέτριο, όποτε δηλαδή στεγνώνουν τα πρώτα 3εκ. του χώματος.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Αερόφυτα



Είναι φυτά της φύσης και λέγονται αερόφυτα καθώς λαμβάνουν τα απαραίτητα γι' αυτά θρεπτικά συστατικά από τον αέρα και χρησιμοποιούν το ριζικό τους σύστημα μόνο για να αγκυροβολήσουν σε ένα σημείο.
Τα αερόφυτα είναι φυτά που ανήκουν στο γένος Tillandsia της οικογένειας Bromeliaceae. Στο γένος αυτό

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Κυκλάμινο



Υπάρχουν δύο ειδών κυκλάμινα. Τα άγρια κυκλάμινα που ευδοκιμούν σε όλες τις περιοχές  στη χώρα μας και τα γνωστά κυκλάμινα που πωλούνται στα ανθοπωλεία και στα φυτώρια ως γλαστρικό φυτό.
Τα άγρια κυκλάμινα έχουν λευκό ή ανοικτό ροζ χρώμα με σκούρο ροζ στεφάνι στη βάση των πετάλων τους ενώ τα κυκλάμινα των φυτωρίων είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από το λευκό μέχρι το μωβ. Τα φύλλα τους είναι σκούρα πράσινα, σε σχήμα καρδιάς, και συνήθως έχουν γραμμές από γκρι ή ασημένιο χρώμα.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Φασκόμηλο το βότανο της αθανασίας!

Τα φυτά του είδους Salvia officinalis (ή Dalmatian sage) ανήκουν στο γένος Salvia (φασκόμηλο) και είναι πολυετείς αειθαλείς θάμνοι. Το S. fruticosa είναι γνωστό και ως Greek sage ή Σάλβια η φαρμακευτική ή αλλιώς φασκομηλιά ή αλιφασκιά.
Αναπτύσσεται στις μεσογειακές χώρες και είναι και αυτό πολυετές με λοβωτά φύλλα. Είναι φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά στις κορυφές. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα μυτερά χνουδωτά και γκριζοπράσινα.